ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ ΑΕ

Ζίτσα, Ιωάννινα
Ιωάννινα

Ήταν την περίοδο του 1960, όταν ένας άνθρωπος οραματίστηκε πως ο τόπος του μπορούσε να αποδώσει εξαιρετικής ποιότητας καρπούς. Πήρε την απόφαση λοιπόν να ξενιτευτεί και να σπουδάσει οινολογία και αμπελουργία σε μια σπουδαία σχολή, αυτή του Bordeaux στη Γαλλία. Να γίνει ένας από τους πρώτους οινολόγους που δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο της οινοποιίας στην Ελλάδα.

Ο Λευτέρης Γκλίναβος, ήξερε από την πρώτη στιγμή πως οι σπουδές του θα μπορούσαν να συνεισφέρουν, τόσο στην αξιοποίηση και στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής της Ζίτσας, όσο και ολόκληρης της Ελλάδας. Έτσι, αποφασίζει το 1978 να ιδρύσει το ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ στην Αμπελουργική Ζώνη ΠΟΠ της Ζίτσας Ιωαννίνων.

Ήδη από το 1980, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες για εκείνη την εποχή, δημιουργεί τον παραδοσιακό ροζέ ημιαφρώδη οίνο “Κυρά Φροσύνη” και το λευκό ξηρό κρασί “Μπαλτάζαρ – Ζίτσα”. Πάντα όμως παραμένει πιστός στην παράδοση και στις κύριες ποικιλίες της περιοχής των Ιωαννίνων και της Ζίτσας: τη λευκή ποικιλία “Ντεμπίνα” και τις ερυθρές “Βλάχικο” και “Μπεκάρι”.

Το 1990 το ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ ανανεώνεται και διευρύνει τους ορίζοντές του με την είσοδο του Θωμά Γκλίναβου, γιο του ιδρυτή με σπουδές Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Τότε ξεκινά η πρώτη μεγάλη επένδυση με έμφαση στο μηχανολογικό εκσυγχρονισμό και στη δημιουργία νέων, επισκέψιμων κτιριακών χωρών. Η τέχνη της οινολογίας, οι γνώσεις και οι εμπειρίες του Λευτέρη Γκλίναβου περνούν στην επόμενη γενιά και δημιουργούν μια νέα βάση για την εξέλιξη και την ανάδειξη των κρασιών από την ακριτική Ζίτσα Ιωαννίνων.

Από την εποχή αυτή το ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ ξεκινά να καταγράφει τις πρώτες επιτυχίες, κερδίζοντας σημαντικά βραβεία σε Εγχώριους και Διεθνείς διαγωνισμούς.

Το 2004 ιδρύεται ένα σύγχρονο αποσταγματοποιείο για την παραγωγή του ηπειρώτικου τσίπουρου (χωρίς γλυκάνισο) και εισάγονται στην αγορά δύο είδη διπλής απόσταξης: το “Κλασσικό” και το “Παλαιωμένο” (παλαίωση σε δρύινα βαρέλια για δύο χρόνια). Το 2009 το ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ εγκαινιάζει μία μεγάλη μονάδα παραγωγής αφρωδών και ημιαφρωδών οίνων. Σκοπός αυτής της επένδυσης (ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ) ήταν και παραμένει η αναβίωση και η συνέχιση της παράδοσης της περιοχής των Ιωαννίνων στα εξαιρετικά αφρώδη κρασιά, που παράγονται από την ποικιλία “Ντεμπίνα” και όχι μόνο.

ΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ

Πίσω από την παραδοσιακή, ηπειρώτικη αρχιτεκτονική και το παραδεισένιο περιβάλλον του τόπου μας κρύβονται υψηλής τεχνολογίας οινοποιητικές εγκαταστάσεις, όπου δημιουργούνται τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά του Κτήματος Γκλίναβος. Εκεί γεννιέται με αγάπη και φροντίδα κάθε εκλεκτό κρασί ή απόσταγμα μας. Παντρεύεται η γνώση και η εμπειρία χρόνων, με τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα και την παράδοση της φημισμένης Ζίτσας.

Ο αμπελώνας μας βρίσκεται σε ημιορεινό μικροκλίμα, έχει έκταση 145 περίπου στρέμματα και είναι ένας από τους πιο απομακρυσμένους στη βορειοδυτική Ελλάδα. Εκεί ευδοκιμούν οι γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών “Βλάχικο”, “Μπεκάρι” και φυσικά η λευκή ποικιλία “Ντεμπίνα” που χαρίζει στην περιοχή το σπάνιο προνόμιο να παράγει κρασιά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Ποικιλίες που καλλιεργούμε μαζί με πολλές άλλες ελληνικές ή διεθνείς όπως η “Μαλαγουζιά”, το “Cabernet Sauvignon” και το “Merlot” της Ηπείρου, το “Traminer” και το “Sauvignon Blanc”.

Η ΚΑΒΑ

Η υπόγεια κάβα του οινοποιείου Γκλίναβος έχει έκταση 380 τ Μ. και βρίσκεται σε βάθος 6 μέτρων από την επιφάνεια της γης. Είναι λιθόκτιστη με θόλους και ξύλινες βάσεις βαρελιών που έχουν δυνατότητα να δεχτούν 400 περίπου δρύινα βαρέλια κρασιού.

Τους περισσότερους μήνες του έτους έχει φυσική θερμοκρασία 12° – 14°C (ιδανική για την παλαίωση των κρασιών) και υγρασία 75-80%. Τους πολύ ζεστούς μήνες του χρόνου (Ιούλιο και Αύγουστο) κλιματίζεται ώστε να διατηρείται η σωστή θερμοκρασία παλαίωσης. Η ατμόσφαιρα του χώρου της κάβας ανανεώνεται σε καθημερινή βάση με αυτόματο σύστημα εξαερισμού. Η διάρκεια παλαίωσης για τις ερυθρές ποικιλίες κρασιών κυμαίνεται από 10 έως 24 μήνες και για τις λευκές από 5 έως 10 μήνες.

Τα βαρέλια παλαίωσης είναι όλα δρύινα και κατασκευασμένα από άριστης ποιότητας ξύλο που προέρχεται από τα καλύτερα δάση της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Αμερικής. Η χωρητικότητα των περισσότερων βαρελιών είναι 225 λίτρα (δηλαδή όση ενός κλασσικού γαλλικού βαρελιού), ενώ περίπου το 10% των βαρελιών έχουν χωρητικότητα 300 λίτρα.

Η ΝΤΕΜΠΙΝΑ ΜΑΣ

Η Ντεμπίνα είναι μια καθαρόαιμη λευκή ελληνική ποικιλία κρασοστάφυλων, ντελικάτη και τραγανή. Τόπος καταγωγής της, η όμορφη Ζίτσα Ιωαννίνων, όπου καλλιεργείται στους λόφους και στις πλαγιές των έξι χωριών της φημισμένης Αμπελουργικής Ζώνης «Ζίτσα». Θεωρείται μοναδική στο είδος της, χάρη στα φρουτώδη, αριστοκρατικά και φινετσάτα άρωματά της, από μήλο, αχλάδι και ροδάκινο, τα οποία σίγουρα σαγηνεύουν κάθε απαιτητικό οινόφιλο.

Μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν ήταν η βασική γηγενής ποικιλία, από την οποία οι αμπελουργοί της περιοχής έφτιαχναν το φημισμένο αφρώδες και ημιαφρώδες κρασί της Ζίτσας, γεγονός που της έχει χαρίσει τον τίτλο της ιδανικής ποικιλίας για παραγωγή κρασιών με φυσαλίδες. Ωστόσο, είναι κατάλληλη και για τη δημιουργία κομψών, νεανικών, λευκών ξηρών κρασιών, γι αυτό και δικαιολογημένα χαρακτηρίστηκε με νόμο ως ποικιλία για κρασιά Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης με τοπωνύμιο ΖΙΤΣΑ).

Αξιοποιώντας την τριλογία ιδανικό έδαφος, κλίμα, ποικιλία, αλλά και τη σύγχρονη οινολογική γνώση μαζί με στοιχεία από την τοπική παράδοση, το Κτήμα Γκλίναβος παράγει κρασιά πολλών τύπων από την ξεχωριστή αυτή ποικιλία σταφυλιών, καθώς και το εξαιρετικό τσίπουρο Ηπείρου. Σε όποια μορφή και αν δοκιμαστεί η Ντεμπίνα είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει τις εντυπώσεις, όχι μόνο χάρη στην αυθεντικότητα και τη μοναδικότητάς της, αλλά και λόγω του ότι ακόμα και σήμερα θεωρείται μία από τις πλέον ανεξερεύνητες ποικιλίες.

Τοποθεσία

Προϊόντα

Language