Τις δεκαετίες του 1940 και του 1950 ο κτηνοτρόφος Σπύρος Καράλης (πατέρας του Κωνσταντίνου Καράλη) από το Βαθύπεδο Ιωαννίνων κάθε χειμώνα μαζί με το κοπάδι του και την οικογένεια του κατέβαινε στα λιβάδια της Πρέβεζας προκειμένου να ξεχειμωνιάσει.
Εκεί πέραν του γάλακτος από το δικό του κοπάδι αγόραζε και από τους τριγύρω κτηνοτρόφους το γάλα για να παράξει τα τυριά του. Τα καλοκαίρια ανέβαινε πάλι στα βουνά του Βαθυπέδου και του Συράκου όπου οι καιρικές συνθήκες ήταν καλύτερες και συνέχιζε την τυροκόμηση.
Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία της Γαλακτοβιομηχανίας ΚΑΡΑΛΗ η οποία το 1947 φτιάχνει το πρώτο τυροκομείο της στην Πέτρα Πρεβέζης καλύπτοντας τους κανόνες υγιεινής που πρωτάρχισαν να επιβάλλονται.
Χρονιά – σταθμός για την εταιρεία ήταν το 1982 όπου ο Κωνσταντίνος Καράλης (δεύτερης γενιάς) ξεκίνησε τις εξαγωγές στην Αμερική στον Καναδά και τον επόμενο χρόνο και στην Αυστραλία. Και οι τρεις αυτές χώρες απορροφούνε για πάνω από τρεις δεκαετίες μεγάλο ποσοστό των πωλήσεων ενώ το 2000 ξεκίνησαν οι εξαγωγές και σε πολλές χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία η Γαλλία το Βέλγιο και η Ολλανδία φθάνοντας να έχει παρουσία σε 23 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Σήμερα το εργοστάσιο βρίσκεται στη Φιλοθέη Άρτας καλύπτει έκταση 15 στρεμμάτων είναι εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα παγκοσμίως προσαρμοσμένα στην παραγωγή ποιοτικών παραδοσιακών τυριών πάντα με σεβασμό στην παράδοση. Άλλωστε ο σεβασμός στην παράδοση είναι μια από τις αρχές της οικογένειας ΚΑΡΑΛΗ όλα αυτά τα χρόνια.
Το εργοστάσιο προμηθεύεται αποκλειστικά πρόβειο και γίδινο γάλα από 2.000 παραγωγούς της περιοχής , μπορεί και επεξεργάζεται πάνω από 200 τόνους γάλα την ημέρα ενώ η ετήσια παραγωγή της ξεπερνά τους 6.000 τόνους τυρί.
Ανάμεσα στα προϊόντα που ξεχωρίζουν είναι η Νόστιμη Φέτα Ηπείρου , η εκλεκτή Γραβιέρα Ηπείρου το Κεφαλοτύρι Ηπείρου , το παραδοσιακό Ανθότυρο και η επιτραπέζια Κεφαλογραβιέρα ποπ η οποία είναι η πρώτη σε πωλήσεις και εξαγωγή στον κόσμο.
Οι πωλήσεις της εταιρείας τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με ρυθμό 20% κάθε χρόνο και αυτό οφείλεται τόσο σε αύξηση των πωλήσεων των ίδιων πελατών όσο και η είσοδος σε νέες αγορές.
Η εταιρεία εφαρμόζει τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας : ISO22000 , BRC και IFS ενώ πρόσφατα έχει πιστοποιηθεί και με το πιστοποιητικό HALAL για τις Αραβικές χώρες όπου ξεκίνησε και έχει παρουσία. Το 2016 τελείωσε η επένδυση της νέας σύγχρονης μονάδας βιολογικού καθαρισμού η οποία αποτελεί ένδειξη σεβασμού της εταιρείας προς το περιβάλλον , ενώ το 2018 ολοκληρώθηκε το επενδυτικό πλάνο που αφορούσε την επέκταση των αποθηκευτικών χώρων και των χώρων συσκευασίας του εργοστασίου.
Η εταιρεία βραβεύεται συνεχώς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τόσο για την ποιότητα και την γεύση των παραγόμενων προϊόντων της όσο και για τις άριστες οικονομικές επιδόσεις που την κατατάσσουνε διαμάντι της Ελληνικής οικονομίας. Το 2017 ο Κωνσταντίνος Καράλης βραβεύτηκε από την Αυτού Εξοχότης Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την οικονομική ευμάρεια της Εταιρείας αλλά και τη συνεισφορά της στην ενίσχυση της Ελληνικής Οικονομίας.
Η εταιρεία ΚΑΡΑΛΗΣ από την ίδρυση της μέχρι σήμερα έχει καταφέρει και αναπτύσσεται συνεχώς επενδύοντας κάθε χρόνο τα κέρδη της στην ανάπτυξη της εταιρείας , δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τις εξαγωγές της και φέρνοντας συνάλλαγμα στην χώρα μας.
Η άριστη συνεργασία που έχει με τους συνεργαζόμενους παραγωγούς πρόβειου και γίδινου γάλακτος τους οποίους τιμά και στηρίζει σεβόμενη τους κόπους και την ποιότητα του γάλακτος που παραδίδουν στην εταιρεία, την κάνουν να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό και της δίνουν ώθηση να συνεχίσει να αριστεύει.