Η εταιρεία Ιχθυοκαλλιέργειες – Β. ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. ιδρύθηκε το 1985 από μια ομάδα ανήσυχων και δημιουργικών ανθρώπων που οραματίζονταν πρωτοπόρα πεδία ανάπτυξης.

Η σπανιότητα των ψαριών και η υψηλή τιμή, τους έκανε να στραφούν στις υδατοκαλλιέργειες και ειδικότερα στην εκτροφή του χελιού. Mετά από μία επίμονη αναζήτηση των βασικών παραμέτρων της ζωής και της βιολογίας του χελιού, εξασφάλισαν τη βάση για το σχεδιασμό και την κατασκευή των πρώτων δεξαμενών.

Ύστερα από 10 χρόνια προσωπικής εργασίας και την επένδυση πολλών χρημάτων η εταιρείαΙχθυοκαλλιέργειες – Β. ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ καθιέρωσε αποδοτικές μεθόδους εκτροφής, ξεκινώντας από το μικρότερο εμπορικό μέγεθος των 150 gr. και φθάνοντας στο μεγαλύτερο των 1300 gr. Κάθε χρόνο εξάγονται 170 – 220 τόνοι από τα προϊόντα της.

Η εταιρεία Ιχθυοκαλλιέργειες – Β. ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ πέτυχε να παράγει και να διαθέτει στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική αγορά ποικίλα προϊόντα χελιού (Ζωντανά, Νωπά και Καπνιστά) και άριστης ποιότητας τιλάπια και κέφαλο. Με σταθερή πορεία και συνεχή δουλειά έχει καθιερωθεί στο χώρο με το άριστο προϊόν που παράγει. Η εταιρία εφαρμόζει το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ISO 22000:2005) – HACCP Tα χέλια (anguilla-anguilla) γεννούν τα αυγά τους στο βυθό της θάλασσας των Σαργασσών. Ξεκινούν τη ζωή τους ως πλαγκτονικές προνύμφες που ονομάζονται “λεπτοκέφαλοι”. Παρασυρμένες από τα θαλάσσια ρεύματα (Gulf Stream), φτάνουν στις ακτές της Ευρώπης και της Αφρικής όπου και μεταμορφώνονται σε γυαλόχελα. Η αλίευση τους ξεκινά αρχές Νοέμβριου και ολοκληρώνεται στα τέλη Μαΐου.

Tα χέλια φτάνουν στην μονάδα της εταιρείας Ιχθυοκαλλιέργειες – Β. ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ αεροπορικώς μέσα σε ειδική συσκευασία (κουτιά). Αμέσως μετά την παραλαβή τους τοποθετούνται σε μικρές στεγασμένες δεξαμενές, όπου αρχίζει το πρώτο στάδιο εκτροφής. Το μέγεθος τους στο στάδιο αυτό κυμαίνεται από 0,22-0,35 γραμ./άτομο. Τα χέλια μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον σταθερής θερμοκρασίας με ποιοτικό και πλούσιο σε οξυγόνο νερό το οποίο παρακολουθείται ηλεκτρονικά για να μένει σταθερό στα 10 ppm. Ακολουθεί το δεύτερο στάδιο ανάπτυξης (εκτροφής) σε μεγαλύτερες δεξαμενές. Για την εξασφάλιση του νερού η αρχική ποσότητα παρέχεται από γεώτρηση. Στη συνέχεια με ένα σύστημα καθαρισμού ανακυκλώνεται και χρησιμοποιείται σε κάθε στάδιο ανάπτυξης. Όταν περάσουν έξι μήνες τα χέλια έχουν ξεπεράσει τα 40 γραμ. Οι ανάγκες για περισσότερο χώρο είναι εμφανείς. Το οξυγόνο δεν επαρκεί και η ιχθυοπυκνότητα έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα. Στο στάδιο αυτό τα χέλια αλιεύονται και μεταφέρονται σε υπαίθριες δεξαμενές, όπου αναπτύσσονται σε αργούς ρυθμούς λόγω των μεταβαλλόμενων κλιματολογικών συνθηκών. Η προσέγγιση αυτού του φυσικού τρόπου εκτροφής δίνει στο χέλι ιδιαίτερο χρώμα, γεύση και σχήμα. Η εταιρεία Ιχθυοκαλλιέργειες – B. ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ προσφέρει στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή αγορά εξαιρετικής ποιότητας καπνιστό και νωπό χέλι.

Η διαδικασία παρασκευής ξεκινά με τον καθαρισμό των χελιών. Ακολουθεί η Άλμιση και η Κάπνιση ΧΩΡΙΣ συντηρητικά και πρόσθετα σε παραδοσιακό φούρνο. Στο κάπνισμα χρησιμοποιείται το ξύλο της ελιάς για την εξασφάλιση ιδανικών θερμοκρασιών και το ξύλο ης οξιάς για να αποκτήσουν την πλούσια γεύση τους. Η κάπνιση γίνεται στους 90°-95° C και διαρκεί 90 λεπτά περίπου. Μετά το πέρας της κάπνισης τα χέλια παραμένουν στο φούρνο σε χαμηλότερη θερμοκρασία με φυσικό καπνό μέχρι να αποκτήσουν την πλούσια
γεύση τους. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την φιλετοποίηση και την τυποποίηση των χελιών συμφώνα με τα διεθνή πρότυπα.

Η εταιρία εφαρμόζει το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ISO 22000:2005) – HACCP

Τοποθεσία

Προϊόντα

Language