Η ενασχόληση της οικογένειάς μας με την παραγωγή και εμπορία ειδών διατροφής, μεταξύ των οποίων κρασί, ξίδι και λάδι, χρονολογείται από τα μέσα του 19ου τουλάχιστον αιώνα. Το όνομα άλλωστε της οικογένειας, σημαίνει «μάνα του λαδιού». Στα μέσα της δεκαετίας του 70 ο Βασίλειος Βαϊμάκης, νέος χημικός τότε, αποφάσισε να ασχοληθεί με την παλιά παράδοση της οικογένειας ως οινολόγος. Εργάστηκε για χρόνια σε διάφορα οινοποιεία της χώρας με αξιόλογες και βραβευμένες επιδόσεις και έγινε ένα αναγνωρίσιμο όνομα στον κλάδο. Στα τέλη της δεκαετίας του 90 απεφάσισε να ασχοληθεί με ένα κλάδο των αμπελοοινικών προϊόντων, το ξίδι, του οποίου η παράδοση στην χώρα μας είχε ξεχαστεί και το ίδιο το προϊόν είχε κακοποιηθεί από την βιομηχανοποίηση της παραγωγής του. Έστησε την βιοτεχνία σε μια από τις πιο ονομαστές οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, τη Ζίτσα και χρησιμοποιώντας τις τοπικές ποικιλίες σταφυλιών, το 2005 έβγαλε τα πρώτα δείγματα δουλειάς στην αγορά τα οποία απέσπασαν πολύ γρήγορα την προσοχή και τον έπαινο των γευσιγνωστών και του καταναλωτικού κοινού. Την βιοτεχνία την πρωτολειτούργησε ο ίδιος με την σύζυγό του Κατερίνα. Το προϊόν λανσαρίστηκε στην αγορά με το όνομα «ΟΞΟΣ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΒΑΙΜΑΚΗ», μια και Όξος σημαίνει στα αρχαία ελληνικά ξίδι και κυκλοφορεί μετά από παλαίωση τουλάχιστον 7 χρόνων σε δρύινα βαρέλια. Το 2010 η Κατερίνα δημιούργησε την σειρά ΕΛΙΞΙΡΙΑ τα οποία είναι μίγμα του παλαιωμένου ξιδιού με συμπυκνωμένους χυμούς σταφυλιού, βύσσινου και κράνου. Μέσα στο γλυκόξινο αυτό μίγμα εκχυλίζονται αρωματικά φυτά σε τρείς εκδοχές, στο Ελιξίριον Όξος Isis 4 είδη πιπεριού και κάρδαμο, στο Jasmine δυόσμος, λουΐζα και μέντα, στο Amelie 2 είδη κανέλας και γαρύφαλλο. Για την ποιότητά τους τα ανωτέρω προϊόντα τα οποία σημειωτέον έχουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έχουν τιμηθεί με διάφορα βραβεία μεταξύ των οποίων και το χρυσό ως TRADITIONAL EUROPEAN ARTISAN PRODUCER από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Αδελφοτήτων Οινογαστρονομίας(CEUCO).
Από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα ο Βασίλης βάζει σαν στόχο το να απομακρύνει την παραγωγή του κρασιού από τις τεχνολογικές επεμβάσεις και τα πρόσθετα που έχει επιβάλλει η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας. Άλλωστε με τη διδακτορική του διατριβή(αρχές δεκαετίας 90) είχε ήδη εισαγάγει μεθόδους αντιμετώπισης της οξείδωσης των λευκών κρασιών χωρίς την χρήση θειώδους και άλλων προσθέτων. Για μια από αυτές τις μεθόδους ο Διεθνής Οργανισμός Οίνου και Αμπέλου(OIV) εισηγήθηκε την ευρεία χρήση της το 2015. Έτσι από το 2009 αρχίζει τις οινοποιήσεις σταφυλιών χωρίς πρόσθετα και επεμβάσεις σε όλα τα στάδια παραγωγής, παλαίωσης και εμφιάλωσης του κρασιού. Ήταν η πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα. Το 2012 στο περιοδικό Οινολογία δημοσιεύεται άρθρο του για τα φυσικά προϊόντα στην διατροφή μας. Οι ιδέες του παρόλο που αντιμετώπισαν στην αρχή σφοδρές αντιδράσεις από το κατεστημένο έγιναν τελικά ευρύτατα αποδεκτές με αποτέλεσμα σήμερα πάρα πολλοί να επιχειρούν την παραγωγή κρασιών με μειωμένες επεμβάσεις. Τα αυτογενή κρασιά-με την έννοια ότι γίνονται με αυθόρμητες φυσικές διαδικασίες- της Οικογένειας Βαϊμάκη σήμερα παράγονται από ελληνικές παραδοσιακές ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο(Ποπόλκα) του Αμυνταίου, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας της Λήμνου και τη Ντεμπίνα της Ζίτσας και έπεται συνέχεια. Κυκλοφορούν δε με το γενικό όνομα Mater Natura – Μητέρα Φύση