Η ΣΚΑΛΩΜΑ ΑΕ ιδρύθηκε το 1998. Αδειοδοτήθηκε τότε για 150 τόνους παραγωγή (τσιπούρα, λαβράκι κλπ). Η μονάδα βρίσκεται στη Λωρίδα Σαγιάδας, στο βόρειο μέρος της Θεσπρωτίας σε θαλάσσια έκταση 40 στρ. Από τον Οκτώβριο του 2018 στη ΣΚΑΛΩΜΑ προσαρτήθηκε η θέση «Όρμος Ορλιάς» έκτασης 40 στρ. Απασχολεί 18 μόνιμους εργαζομένους και αρκετούς εποχιακούς κατά περίπτωση.
Η σημερινή παραγωγή ανέρχεται στους 1090 τόνους ετησίως – ΤΣΙΠΟΥΡΑ –ΛΑΒΡΑΚΙ – ΦΑΓΚΡΙ. Είναι πιστοποιημένη με HACCP και ISO. Τυποποιεί και συσκευάζει τα ψάρια της σε ιδιόκτητο πιστοποιημένο επίσης συσκευαστήριο ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται σε Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, ΗΠΑ και Καναδά.
Η ΣΚΑΛΩΜΑ ΑΕ συμμετέχει στην υλοποίηση δράσεων και ερευνητικών προγραμμάτων που στόχο έχουν την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της υδατοκαλλιέργειας. Αυτά περιλαμβάνουν τη δημιουργία αισθητήρων για την ανίχνευση μολυσματικών παραγόντων στο θαλάσσιο περιβάλλον, τη βελτίωση της διατροφικής αξίας των ιχθύων μέσω της τροφής τους, την παρακολούθηση φυσικοχημικών παραμέτρων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και την εφαρμογή έξυπνων δικτύων IoT για τη διαχείριση παράκτιων ζωνών και την πρόγνωση νοσημάτων σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας.